NOS NieuwsAangepast

Spijt Ierland over vrouwentehuizen

Een onderzoekscommissie concludeert dat Ierland mede-aansprakelijk is voor de Magdalene Laundries, katholieke instellingen waar meisjes en vrouwen soms jarenlang te werk werden gesteld. De Ierse premier Kenny heeft spijt betuigd voor de omstandigheden in de tehuizen, maar de regering heeft geen officiële excuses aangeboden.

Tussen 1922 en 1996 hebben ongeveer 10.000 vrouwen en meisjes in de instellingen gewerkt. Een kwart van hen is er door de overheid naartoe gestuurd. Het waren vaak ongehuwde vrouwen of hun dochters. De Ierse overheid stigmatiseerde hen als 'fallen women', prostituees. De vrouwen en meisjes moesten er zwaar huishoudelijk werk doen. De VN heeft het werk in de Magdalene Laundries omschreven als slavernij.

Schadevergoeding

Volgens de commissie heeft 15 procent van de meisjes en vrouwen meer dan 5 jaar in de tehuizen gewoond. Wie vluchtte werd door de politie opgepakt en teruggebracht. Er zijn geen bewijzen gevonden van seksueel misbruik in de tehuizen.

Het Ierse parlement houdt over twee weken een debat over de conclusies van de commissie. Het rapport maakt de weg vrij voor schadevergoeding aan slachtoffers en nabestaanden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl