NOS NieuwsAangepast

EU pakt jeugdwerkloosheid aan

Voorzitter Van Rompuy presenteert donderdag bij de EU-top over de meerjarenbegroting een plan om de jeugdwerkloosheid aan te pakken. Daarvoor zijn miljarden euro's beschikbaar.

Van Rompuy roept de regeringsleiders van de Europese Unie op zich donderdag en vrijdag op de top niet te verliezen in details. In de begroting voor de jaren 2014 - 2040 wordt duizend miljard euro verdeeld.

De top in november in Brussel over de meerjarenbegroting werd zonder resultaat afgebroken. De standpunten van de landen lagen toen te ver uit elkaar. Van Rompuy hoopt nu op een gunstig resultaat.

Nederlandse korting

Van Rompuy erkent dat de onderhandelingen er voor buitenstaanders rommelig kunnen uitzien. Hij schrijft in een verklaring dat de regeringsleiders zich niet moeten laten verleiden om op details te onderhandelen, maar zich beter kunnen concentreren op het grotere doel, en dat is de aanpak van de jeugdwerkloosheid.

De EU-voorzitter roept de regeringsleiders verder op om bereidheid te tonen om compromissen te sluiten en keuzes te maken. Premier Rutte reist namens Nederland af naar Brussel. Zijn inzet is om de begroting voor de EU met tientallen miljarden te korten en de Nederlandse korting van 1 miljard te behouden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl