CDA blokkeert plannen woningmarkt

Het CDA is tegen de veranderingen in de woningmarkt»
Het CDA is tegen de veranderingen in de woningmarkt Haasje - Flickr / Creative Commons 2.0 by-nc-nd

Het CDA blokkeert alle plannen van het kabinet op het gebied van de woningmarkt. De oppositiepartij wil onder meer dat het verplicht aflossen van hypotheken minder streng moet worden. Volgens CDA-Kamerlid Knops zijn de maatregelen slecht voor de economie en moet er meer geïnvesteerd worden in de bouw.

Het kabinet wil veel veranderingen doorvoeren op de woningmarkt. Zo willen de PvdA en de VVD de hypotheekrenteaftrek beperken. Minister Blok voor Wonen wil deze week een wetsvoorstel door de Tweede Kamer loodsen om de huren te verhogen.

Losse schroeven

Door het gebrek aan steun van het CDA staan de hervormingen nu echter op losse schroeven. In de Eerste Kamer is het CDA namelijk nodig voor een meerderheid. Het zit de partij ook dwars dat door de heffing van twee miljard euro voor de corporaties er niet geïnvesteerd kan worden in de bouw en dus in banen.

De goede weg

PvdA-Kamerlid Monasch begrijpt de zorgen van het CDA, maar hoopt dat die partij nog overtuigd kan worden. "We luisteren goed en iedereen is het erover eens dat we de woningmarkt moeten hervormen. Ik denk dat we op de goede weg zijn", aldus Monasch.

Als de plannen van minister Blok in de Eerste Kamer stranden, heeft het kabinet een gat van twee miljard euro.

Deel deze pagina

Video

  • video Het CDA is tegen de woningmarktplannen CDA-Kamerlid Knops legt uit waarom het CDA de plannen van het kabinet niet zal steunen.
  • video Dominique van der Heyde: Blok voor het blok Het CDA blokkeert alle nieuwe plannen van het kabinet op het gebied van de woningmarkt. Wat het CDA betreft... moet het verplicht aflossen van hypotheken minder streng worden. En de heffing voor woningcorporaties kost teveel banen in de bouw. Vanwege de verhoudingen in de Eerste Kamer kan het kabinet nu geen stap verder.
  • video Dominique van der Heyde: Blok zet deur op een kier Er dreigt een groot probleem voor het kabinet. Het CDA blokkeert de huidige plannen om de woningmarkt... ingrijpend te hervormen. De partij is bijvoorbeeld tegen het plan om de woningcorporaties een heffing van 2 miljard op te leggen. Ook wil het CDA dat het verplicht aflossen van hypotheken minder streng wordt. Zonder het CDA heeft het kabinet in de Eerste Kamer geen meerderheid voor de plannen.

Audio

  • 'Kabinet heeft zich verkeken op positie CDA' Een eerste zeperd voor het kabinet dreigt, want het CDA blokkeert alle plannen van het kabinet op het gebied van de woningmarkt. De... oppositiepartij eist onder meer dat het verplicht aflossen van hypotheken minder streng wordt. En ook dat er geïnvesteerd wordt in de bouw. Politiek redacteur Joost Vullings.
  • Knops (CDA): kabinetsplannen desastreus voor woningcorporaties Het CDA blokkeert de woningmarktplannen van het kabinet. Politiek verslaggever Margreeth Boer schetst de situatie.

Video en Audio

Meer video en audio