NOS NieuwsAangepast

Accountants kapittelen ziekenhuizen

De jaarrekeningen van alle Nederlandse ziekenhuizen dreigen niet goedgekeurd te worden. In een vertrouwelijke brief die in handen is van Nieuwsuur (.pdf), schrijft de accountantsorganisatie NBA dat de onderbouwing van inkomsten en uitgaven niet goed genoeg is. Het gaat in totaal om 23 miljard euro.

Doordat de ziekenhuizen vorig jaar een nieuw declaratiesysteem moesten invoeren, zijn grote onduidelijkheden ontstaan. Het gaat met name over de interpretatie van regels en het nieuwe computersysteem voor de declaraties. Volgens NBA-voorzitter Huub Wieleman zijn de ziekenhuizen al eind 2011 gewaarschuwd, maar is er weinig actie ondernomen.

Controle

Alle partijen, waaronder ziekenhuizen, verzekeraars en accountants, voeren spoedoverleg. Half februari moet er duidelijkheid zijn over de manier waarop de jaarrekeningen moeten worden gecontroleerd, want dan moeten die naar de zorgverzekeraars. Een woordvoerder van minister Schippers gaat ervan uit dat dat ook lukt. De NBA zegt dat het overleg moeizaam verloopt en dat nog niet zeker is of het overleg leidt tot goedkeuring van de jaarrekeningen.

In de brief schrijft Wieleman ook dat het landelijk platform van de accountants voor zorginstellingen al een inventarisatie heeft uitgevoerd. Daaruit blijkt volgens hem dat "in ieder geval bij de verantwoordingen van ziekenhuizen en UMC's geen goedkeurende verklaring afgegeven kan worden".

Als dat niet gebeurt heeft dat effect op de hele zorgketen, volgens de accountants. Zo kunnen verzekeraars zonder goede onderbouwing geen vergoedingen uitkeren aan ziekenhuizen. Ook vragen banken meer rente op leningen aan ziekenhuizen, waardoor die in de problemen kunnen komen met hun financiering.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl