NOS NieuwsAangepast

Hollande: euro beschermen

De Franse president Hollande wil dat de eurozone zich beter wapent tegen de kwetsbaarheid van de munt. In het Europees Parlement riep Hollande op om de euro te beschermen tegen "irrationele schommelingen".

De president sluit met zijn pleidooi aan bij kritiek uit zijn regering dat de koers van de euro te hoog zou zijn. Volgens Parijs zijn Franse producten daardoor duur in het buitenland, wat de export hindert.

Landbouwsubsidies

Het Franse staatshoofd sprak zich uit voor bezuinigingen, maar die mogen niet zo groot zijn dat ze het economisch herstel in de weg staan. In dat verband wil Hollande de landbouwsubsidies in stand houden. Parijs profiteert hier bij uitstek van, maar Duitsland en Groot-Brittannië vinden dat op het landbouwbeleid moet worden bezuinigd.

De pro-Europese toespraak van Hollande wordt gezien als tegenhanger van de euro-sceptische rede van de Britse premier Cameron, vorige maand.

'Opperbevelhebber'

Hollande kreeg applaus toen hij de interventie in Mali ter sprake bracht. De Franse troepen zijn daar "uit naam van Europa" naartoe gegaan, zei de president.

Volgens correspondent Ron Linker in Parijs heeft "opperbevelhebber" Hollande zijn positie in Europa versterkt door de Franse bemoeienis in Mali. "Hij kan tegen bondskanselier Merkel zeggen dat Duitsland de economische kracht in Europa is, maar dat Frankrijk het leger van Europa heeft."

Morgen is Merkel in Parijs. Komend weekend wordt in Brussel een Europese top gehouden. De regeringsleiders praten dan over de Europese begroting voor 2014 tot 2020.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl