NOS NieuwsAangepast

SP en CU willen enquête over SNS

SP wil een breed onderzoek naar de ondergang van SNS Reaal. Het liefst wil de socialistische oppositiepartij een parlementaire enquête waarbij mensen onder ede kunnen worden verhoord.

Ook de ChristenUnie is voor een parlementaire enquête. De SP houdt er rekening mee dat er geen Kamermeerderheid voor dit zware middel te vinden is en zal dan aandringen op een parlementair onderzoek.

De SP wil boven water krijgen wat tot de nationalisatie van SNS Reaal heeft geleid. Daarbij moet niet alleen gekeken worden naar de gang van zaken bij de bank en verzekeraar, maar moet vooral ook de rol van De Nederlandsche Bank als toezichthouder worden onderzocht.

'Mismanagement'

De nationalisatie van SNS Reaal kost de Staat 3,7 miljard euro. "Wij zitten met de brokken", zegt ChristenUnie-Kamerlid Schouten daarover. "Ik wil van de mensen die de afgelopen jaren bij SNS Reaal aan het het roer hebben gestaan, onder ede horen wat er heeft gespeeld. Als het kabinet de term mismanagement in de mond neemt, is openbare waarheidsvinding en verantwoording op z'n plaats."

Onder leiding van SP-parlementariër De Wit hebben twee commissies uit de Tweede Kamer de afgelopen jaren rapporten opgesteld over de problemen in het financieel stelsel.

Belastingbetaler

Eén van de conclusies was dat er maatregelen nodig waren om het vertrouwen in de financiële sector in Nederland verder te versterken. Op die manier moet worden bereikt dat de risico's voor de belastingbetaler zoveel mogelijk worden beperkt als de Staat een bank in nood te hulp moet schieten.

De Tweede Kamer debatteert mogelijk woensdag met minister Dijsselbloem over de nationalisatie van SNS Reaal.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl