NOS NieuwsAangepast

Politie steelt identiteit dode kinderen

De Britse politie heeft jarenlang gebruikgemaakt van de identiteit van dode kinderen om te spioneren. De gegevens werden uit geboorte- en overlijdensarchieven gehaald, schrijft de Britse krant The Guardian in een exclusief verhaal.

De grootste Britse politieafdeling, de Metropolitan Police, heeft de identiteit van zeker tachtig kinderen gebruikt voor valse paspoorten. Daarmee werden undercoveroperaties uitgevoerd in antiracistische, antikapitalistische en extreem-rechtse protestbewegingen.

Valse identiteit

De ouders van de overleden kinderen zijn daarover niet geïnformeerd. Van 1968 tot en met 1994 is volgens deze methode gewerkt, maar er is ook een geval bekend uit 2003.

Sommige agenten hebben meer dan tien jaar met een valse identiteit geleefd. Niet alleen paspoorten werden met de gestolen gegevens gemaakt, maar ook rijbewijzen en verzekeringspassen.

Geheim agenten bezochten vaak de geboorteplaats van het overleden kind om de omgeving te leren kennen waarin het opgroeide. De meeste kinderen waren tussen 4 en 15 jaar toen ze overleden.

Afschuw

De politie stelt een onderzoek in naar deze methode, die de laatste jaren niet meer zou zijn gebruikt.

In het Britse parlement is met afschuw gereageerd op de ontdekking.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl