NOS NieuwsAangepast

Alarmsysteem NL-Alert getest

De overheid heeft het nieuwe alarmsysteem NL-Alert getest. In heel Nederland kregen mensen met een daarvoor geschikt mobieltje een testbericht, waarmee ze kunnen controleren of hun telefoon goed staat ingesteld.

NL-Alert bestaat sinds november vorig jaar. De overheid kan er mensen mee waarschuwen als er zich in hun directe omgeving een noodsituatie voordoet. In het bericht staat wat de ontvangers dan het beste kunnen doen.

Helft

Dat gaat niet via sms, maar met cell broadcast. Met die techniek stuurt de overheid via zendmasten een tekstbericht naar iedereen in de buurt van de ramp, die NL-Alert heeft ingesteld. Dat werkt niet op alle telefoons. Veel smartphones, zoals de iPhone of de Nokia Lumia, zijn er nog niet voor geschikt. Volgens het ministerie werkt het alarmsysteem inmiddels op meer dan de helft van de gsm's.

Over enkele weken moet uit een peiling blijken hoeveel mensen het controlebericht hebben ontvangen. Begin mei en begin november worden nog een keer controleberichten uitgestuurd.

Het alarmsysteem werd sinds de invoering twee keer ingezet, in Tolbert en in Meppel. In beide gevallen wegens een grote brand met veel rookontwikkeling.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl