Zitting Dutroux scherp beveiligd

Politie houdt de wacht bij de rechtbank in Brussel»
Politie houdt de wacht bij de rechtbank in Brussel AFP

Marc Dutroux verschijnt vanmiddag voor de rechtbank in Brussel om voorlopige vrijlating onder elektronisch toezicht af te dwingen. Er zijn 200 agenten ingezet om te voorkomen dat de Belgische kindermoordenaar ontsnapt en om een eventuele aanslag te verijdelen.

De 56-jarige Dutroux werd in 2004 veroordeeld tot levenslang voor onder meer ontvoering, verkrachting en moord. Vorige maand diende hij een verzoek in voor een penitentiair verlof, maar dat werd afgewezen omdat de kans dat hij opnieuw in de fout gaat te groot zou zijn.

Nijvel

Hoewel de verwachting is dat Dutroux ook deze keer bot zal vangen, is er veel belangstelling voor de zaak. Niet alleen zijn verzoek, maar ook de locatie voor de zitting heeft in België tot verontwaardiging geleid.

Dutroux zit vast in Nijvel, zo'n 40 kilometer van Brussel. De extra politie-inzet om hem naar de Belgische hoofdstad te begeleiden zou zo'n 50.000 euro kosten. Volgens velen had de zitting net zo goed in Nijvel gehouden kunnen worden.

Dat vindt ook de minister van Binnenlandse Zaken, Joëlle Milquet. "Een zitting in de Nijvelse gevangenis had veel investeringen en veiligheidsmaatregelen overbodig gemaakt", zei ze gisteravond.

De zaak wordt achter gesloten deuren behandeld. Waarschijnlijk komt een aantal slachtoffers aan het woord. De uitspraak wordt half februari verwacht.

Ex-vrouw

Michelle Martin, de ex-vrouw van Dutroux, werd in augustus voorwaardelijk vrijgelaten. Ze heeft haar intrek genomen in een klooster in Malonne.

Martin, die net als Dutroux sinds 1996 vastzat, kreeg in 2004 een gevangenisstraf van dertig jaar opgelegd voor medeplichtigheid aan de daden van haar man. Een rechter bepaalde dat ze voorwaardelijk vrij mocht komen, omdat ze meer dan de helft van haar straf had uitgezeten.

Deel deze pagina

Video

  • video Onrust over vraag vervroegde vrijlating Dutroux Marc Dutroux gaat morgen pleiten voor vervroegde vrijlating. De kans dat het de kindermoordenaar lukt, is... niet groot. Maar de vraag alleen al, zorgt voor grote onrust in België.
  • video 200 agenten ingezet bij zitting Marc Dutroux Marc Dutroux verschijnt straks voor de rechtbank in Brussel om voorlopige vrijlating onder elektronisch... toezicht af te dwingen. Er zijn 200 agenten ingezet om te voorkomen dat de Belgische kindermoordenaar ontsnapt en om een eventuele aanslag te verijdelen.
  • video Joris van Poppel: Dutroux zou zijn leven willen beteren Vandaag verschijnt Marc Dutroux voor de rechtbank in Brussel om voorlopige vrijlating onder elektronisch... toezicht af te dwingen. Correspondent Joris van Poppel volgt de zaak.

Audio

  • Joris van Poppel: iemand moet Dutroux onderdak geven Mag kindermoordenaar Marc Dutroux met verlof met een elektronische enkelband? De rechtbank in Brussel buigt zich over deze vraag.... Correspondent Joris van Poppel in Brussel.
  • 'Het is alsof de klok wordt teruggedraaid' Veel emoties rond de zaak Dutroux, natuurlijk ook bij de slachtoffers van Marc Dutroux en hun nabestaanden. Een van hen is Betty... Kolb, de moeder van An Marchal. De toen 17-jarige An Marchal werd eind augustus 1995 samen met Eefje Lambrecks ontvoerd door Marc Dutroux. Hun lichamen werden ruim een jaar later gevonden onder een loods naast een huis van Dutroux.
  • Volkswoede dreigt in België Het verzoek Marc Dutroux met verlof met een elektronische enkelband zorgt voor een hoop commotie in België. De rechtbank in... Brussel buigt zich over deze vraag. Zoals zo vaak in de zaak Dutroux dreigt een enorme uitbarsting van volkswoede. Verslaggever Mattijs van de Wiel.
  • 'Theoretische kans op vrijlating Dutroux' Mag kindermoordenaar Marc Dutroux met verlof met een elektronische enkelband? De rechtbank in Brussel behandelt straks dit verzoek.... Correspondent Joris van Poppel volgt de omstreden zaak in Brussel.
  • Belgen in alle staten om Dutroux Het is Marc Dutroux-dag in België. Vandaag krijgt de beruchte kindermoordenaar voor het eerst de kans zijn voorwaardelijke... vrijlating te vragen. De kans dat 't toegewezen wordt, is klein. Maar toch: de Belgen zijn in alle staten, merkt correspondent Joris van Poppel.

Video en Audio

Meer video en audio