NOS NieuwsAangepast

Spierschade werd Johannes fataal

De bultrug Johannes die in december bij Texel strandde, is uiteindelijk gestorven aan de gevolgen van acute spierschade. Naturalis in Leiden heeft dat bekendgemaakt.

Volgens het onderzoeksinstituut waren de ingewanden en organen van de bultrug al sterk in ontbinding en is de oorzaak van de stranding zelf niet meer te achterhalen. Het is dus niet duidelijk of de walvis de weg kwijt was.

Onderzoekers van de Universiteit Utrecht hebben sectie verricht op het dier, dat 16.000 kilo woog. De spieren van de bultrug waren ernstig beschadigd door de grote druk die is ontstaan toen het dier op het droge lag.

Resten geweekt

De afgelopen weken zijn alle vlees-, vet- en bloedresten van de botten geweekt in een bak met water. Het skelet wordt toegevoegd aan de wetenschappelijke collectie van Naturalis en is dus niet te zien voor het publiek.

De aangespoelde walvis werd op een gegeven moment Johannes genoemd. Dat gebeurde toen het dier nog leefde en het geslacht nog niet kon worden bepaald. Later bleek Johannes een vrouwtje te zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl