NOS NieuwsAangepast

'Vakbondsverkiezingen bij Foxconn'

Foxconn, de elektronicafabrikant van onder meer Apple-producten in China, heeft vrije vakbondsverkiezingen aangekondigd. Dat meldt de Financial Times op basis van twee anonieme bronnen bij het bedrijf. Het zou voor het eerst zijn dat een groot bedrijf in China zulke verkiezingen houdt. Tot nu toe worden de vakbonden gecontroleerd door het management en de lokale overheid.

De aankondiging volgt op de jarenlange kritiek op de arbeidsomstandigheden in de Foxconn-fabrieken, waar 1,2 miljoen Chinezen werken. Werknemers pleegden zelfmoord, er was sprake van illegaal overwerk, onderbetaling en kinderarbeid.

Foxconn reageerde afgelopen jaar door de Amerikaanse FLA (Fair Labor Association) onderzoek te laten doen naar de omstandigheden in de fabrieken. Een van de zaken die uit dat onderzoek naar voren kwamen, was dat de werknemers niet eerlijk vertegenwoordigd zijn in de vakbond.

Rol vakbond

Na de Chinese Nieuwjaarsvakantie, die volgende week is, zal Foxconn in samenwerking met de FLA Chinese werknemers gaan trainen in hoe ze moeten stemmen voor hun vertegenwoordigers, meldt de Financial Times. Omdat de vakbonden tot nu toe weinig tot niets te zeggen hadden en gedomineerd werden door mensen uit het management, weten veel jonge werknemers niet wat de rol van een echt functionerende vakbond is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl