NOS NieuwsAangepast

'Betere controle declaraties zorg'

Zeven zorgverzekeraars moeten de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) laten zien hoe zij hun controles van declaraties gaan verbeteren. Uit onderzoek blijkt dat verzekeraars declaraties laat en niet diepgaand genoeg controleren. Ook moet er uitgebreider onderzoek worden gedaan naar mogelijke fraude.

Volgens de zorgautoriteit zijn de verzekeraars te traag met het invoeren van goede controles. "Er zijn wel goede ontwikkelingen, maar er is meer inzet nodig." De NZa dreigt boetes op te leggen als de verzekeraars dit jaar geen verbetering laten zien.

Meer controle

Volgens de NZa moeten verzekeraars bij ziekenhuizen controleren of een rekening klopt. Ook kunnen ze door gegevens te analyseren bekijken of ziekenhuizen of artsen te hoge tarieven berekenen vergeleken met anderen. Dat gebeurt nu al wel, maar volgens de zorgautoriteit is die controle niet systematisch genoeg.

Die analyse van de kosten helpt ook bij het maken van nieuwe afspraken met ziekenhuizen. Als een ziekenhuis bijvoorbeeld veel meer dure oorbehandelingen of heupoperaties declareert, dan kan de verzekeraar bij de inkoop afspreken dat het ziekenhuis de behandeling na een bepaald aantal niet meer vergoed krijgt.

Daarnaast roept de NZa de ziekenhuizen op zorgvuldig te declareren. Vorig jaar bleek uit onderzoek dat er in drie jaar tijd een miljard euro onterecht is gedeclareerd. Artsen moeten daarin hun maatschappelijke verantwoordelijkheid onder ogen zien, zegt de zorgautoriteit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl