NOS NieuwsAangepast

Hoogste rechter: werkdruk te hoog

De president van de Hoge Raad der Nederlanden, Geert Corstens, steunt het protest van rechters tegen de werkdruk die hun wordt opgelegd. Hij doet dat in een open brief in NRC Next. Hij is bang dat er ongelukken gebeuren als het probleem niet wordt opgelost.

Corstens zegt dat het aantal zaken dat een rechter behandelt in de afgelopen 28 jaar nauwelijks is veranderd, maar die zaken zijn wel ingewikkelder geworden. Dat komt onder meer door de toename van wetten en regels uit Brussel, waar rechters bij de behandeling van zaken en het vaststellen van uitspraken rekening mee moeten houden.

Overwerken

Corstens hoort op de werkvloer dat rechters afzien van het horen van getuigen, omdat de behandeling van een zaak anders te veel tijd vraagt. Ook zouden rechters structureel overwerken en te weinig tijd hebben om hun kennis op peil te houden. Als dat de prijs is die voor het halen van productieaantallen wordt betaald, gaan er volgens Corstens ongelukken gebeuren.

Hij pleit voor een snel en beknopt onafhankelijk onderzoek naar de werkdruk, zodat in kaart wordt gebracht in welke fase van de behandeling van een zaak een risico ontstaat dat er fouten worden gemaakt. Pas dan kan er met de politiek een eerlijk debat ontstaan over welke keuzes er moeten worden gemaakt, zegt de president van de Hoge Raad der Nederlanden.

Leeuwarder manifest

Rechters uit Leeuwarden hebben zich in december vorig jaar openlijk uitgesproken tegen de toename van de werkdruk. Dit protest is bekend geworden als het Leeuwarder manifest. Veel rechters van andere rechtbanken hebben zich hierbij aangesloten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl