Deel huisartsen in actie tegen epd

 »
  ANP

De Vereniging van Praktijkhoudende Huisartsen komt weer in verzet tegen het elektronisch patiëntendossier (epd). Het bestuur klaagt de organisatie achter het epd aan, omdat de maat nu echt vol is.

De vereniging vindt dat in het systeem de patiëntgegevens niet genoeg beschermd zijn, waardoor die in verkeerde handen kunnen vallen. Bovendien zou het elektronisch dossier een schending van het beroepsgeheim zijn.

In december overwoog de belangenvereniging een kort geding, omdat de zorgverzekeraars beloofden dat deelname niet betekent dat een huisarts vastzit aan het epd. Er werd uiteindelijk gekozen voor een dialoog met de verzekeraars, maar intussen heeft het bestuur van de Vereniging voor Praktijkhoudende Huisartsen alle geloof in een goede regeling verloren. Daarom start het een bodemprocedure.

Patiëntendossier

De vernieuwde versie van het elektronisch patiëntendossier is op 1 januari in gebruik genomen. Het wordt ook wel het LSP, Landelijk Schakel Punt, genoemd en is een netwerk van computers die aan elkaar worden gekoppeld. Daardoor kunnen zorgverleners in elkaars dossiers kijken.

Er zitten nu ongeveer 400.000 dossiers van patiënten in, maar het is de bedoeling dat dat snel stijgt. Elke patiënt die nu bij de huisarts komt, krijgt de vraag of hij zijn dossier beschikbaar wil stellen voor het epd.

'Niet aangesproken'

De Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie (VZVZ) die voor het LSP verantwoordelijk is, voelt zich niet aangesproken. Artsen hoeven niet mee te doen, zei voorzitter Edwin Velzel in het Radio 1 Journaal.

De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) deelt de opvattingen van de VZVZ. De LHV is veel groter dan de Vereniging van Praktijkhoudende Huisartsen. De ledenraad van de LHV stemt morgen over het meedoen aan het LSP. De verwachting is dat de raad akkoord zal gaan.

Deel deze pagina

Audio

  • 'Klachten over epd worden genegeerd' De Vereniging van Praktijkhoudende Huisartsen komt weer in verzet tegen het elektronisch patiëntendossier. Ze stappen naar de... rechter om het epd tegen te houden. Het bestuur van de VPH heeft alle geloof in een goede regeling verloren en beginnen een bodemprocedure. Herman Suichies, bestuurslid van de VPH, licht de stap toe in de studio.
  • 'Huisartsen hoeven niet aan te sluiten bij epd' Huisartsen met een eigen praktijk zijn helemaal klaar met het elektronisch patiëntendossier, het epd. Ze begninen daarom een... bodemprocedure tegen de organisatie achter het epd, de VZVZ. Die zegt dat een groot deel van de huisartsen wel achter het epd staat en zegt dat andere huisartsen zich niet aan hoeven te sluiten.

Video

Huisartsen verzetten zich opnieuw tegen epd

De Vereniging Praktijkhoudende Huisartsen komt weer in verzet tegen het elektronisch patiëntendossier. De vereniging stapt naar de... rechter om het epd tegen te houden. Er zijn te veel zaken niet goed geregeld, zeggen de huisartsen.

Video en Audio

Meer video en audio