Nederland 'paradijs cybercriminelen'

Nederland is een paradijs voor cybercriminelen. Dat zegt het beveiligingsbedrijf McAfee na onderzoek. De Tweede Kamer maakt zich zorgen en wil dat er meer wordt gedaan aan internetveiligheid.

Cybercriminelen gebruiken volgens McAfee 154 servers in Nederland om dagelijks honderdduizenden computers over de hele wereld te besturen. Ze versturen spam, stelen inloggegevens en wachtwoorden, kraken bankgegevens en stelen vertrouwelijke bedrijfs- en overheidsgegevens.

Nederland wordt omschreven als een aantrekkelijk land voor cybercriminelen, omdat er een goede infrastructuur is voor internet. "Een van de grootste internetschakelpunten is gevestigd in Nederland en we hebben een zeer groot aantal hostingbedrijven", zegt vicepresident Van Campen van McAfee. Het gaat om zo'n 1500 bedrijven.

Geen strenge regels

Verder is Nederland aantrekkelijk omdat strenge regels omtrent cybercrime er ontbreken. "Privacy staat heel hoog in het vaandel. Dat is een belemmering", zegt Van Campen.

In de Tweede Kamer vragen steeds meer partijen, zoals VVD, D66, CDA en SP, zich af of er niet te veel waarde wordt gehecht aan privacy. Regeringspartij VVD wil ruimere methoden voor het opsporen van cybercrime. "Dat is nodig. Je laat een politieman ook niet met een blinddoek op straat surveilleren", aldus het VVD-Kamerlid Dijkhoff.

Scherp briefgeheim

Het D66-Kamerlid Verhoeven erkent dat privacy en internetveiligheid op gespannen voet staan. "Door een scherp briefgeheim kan je niet zo snel achterhalen waar iemand mee bezig is", aldus Verhoeven. "We moeten de balans eens goed bekijken. De veiligheid van computers bij je thuis is in het geding."

Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie werkt na lang aandringen van de Tweede Kamer aan wetgeving om de opsporingsbevoegdheden op internet te verruimen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl