NOS NieuwsAangepast

Dijsselbloem: Interventiewet anders

Minister Dijsselbloem van Financiën wil dat de Interventiewet wordt aangepast. Die wet maakt het mogelijk om in te grijpen bij banken met financiële problemen.

In het tv-programma Buitenhof zei Dijsselbloem dat er veranderingen nodig zijn om eerder in te kunnen grijpen als het mis dreigt te gaan bij een bank.

SNS Reaal

De wet is in juni 2012 aangenomen en werd dus bij SNS Reaal voor de eerste keer toegepast. Volgens die wet mag De Nederlandsche Bank ingrijpen bij alle onderdelen die onder het bankgedeelte vallen, maar niet in de holding. SNS Reaal had de bank en de verzekeraar uit elkaar getrokken, waardoor ingrijpen bij de verzekeraar niet mogelijk was.

Minister Dijsselbloem wil dat de wet wordt aangepast zodat er op het hoogste niveau, bij de holding, kan worden ingegrepen.

Ontvlechting

Dijsselbloem zei over de nationalisatie van SNS Reaal dat de verschillende onderdelen van het bedrijf te veel met elkaar vervlochten waren om de bank uit elkaar te kunnen trekken. Dat had jaren geleden al moeten gebeuren, zei hij. De problemen waren namelijk al langer bekend.

Wat volgens Dijsselbloem ook meespeelde was een te gemakkelijke stresstest. Die testen voor banken moeten worden verbeterd, vindt de minister. De laatste stresstest was in oktober 2012. De vier grote banken slaagden; ze hadden voldoende kapitaalbuffers.

Meer controle

Verder is Dijsselbloem in gesprek met de Algemene Rekenkamer over toezicht op de toezichthouders. De rekenkamer wil dat zelf graag op zich nemen en de minister wil dat op korte termijn regelen.

In het interview liet Dijsselbloem zich ook uit over de oud-topman van SNS Reaal, Sjoerd van Keulen. Hij is op dit moment nog voorzitter van het Holland Finance Centre, een organisatie die zich inzet voor het versterken van de Nederlandse financiële sector. Dijsselbloem zei dat hij het verstandig zou vinden als Van Keulen terugtreedt uit het bestuur.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl