Oud-politicus Verbeek overleden

Herman Verbeek in 2000»
Herman Verbeek in 2000 ANP Kippa plus

Oud-Europarlementariër Herman Verbeek is gisteren overleden. Hij is 76 jaar geworden. Verbeek was priester in Groningen en later politicus. Hij was voorzitter van de voormalige politieke partij PPR en tussen 1984 en 1994 lid van het Europees Parlement.

Verbeek werd in 1963 in Groningen tot priester gewijd. Tien jaar later ging hij verder als onafhankelijk priester, na een conflict met het bisdom Groningen.

Verbeek bleef kritisch over de Katholieke Kerk. In 1999 riep hij in het tv-programma 'Barend en Van Dorp' op om de paus te berechten voor diens weigering condoomgebruik in Afrika goed te keuren. Hij noemde het "genocide om het enige wapen tegen aids te verbieden."

Groene Fractie

In de jaren zeventig ging Verbeek de politiek in. Hij was voorzitter van de progressieve partij PPR, die later is opgegaan in GroenLinks. Tussen 1984 en 1986 zat Verbeek in het Europees Parlement voor de Groene Fractie. In 1986 maakte hij, volgens afspraak, plaats voor CPN-lid Nel van Dijk.

In 1989 keerde Verbeek terug in het Europees Parlement. Dit keer weigerde hij zijn plek op te geven. Dat leverde een breuk op met GroenLinks. In 1994 was Verbeek bij de Europese verkiezingen lijsttrekker voor De Groenen.

Boeken en liederen

Verbeek schreef spirituele en politieke boeken en liederen. De auteursrechten droeg hij eerder over aan de Stichting Verbeek-Fonds. Met de opbrengst steunt de stichting humanitaire en ecologische projecten.

Deel deze pagina

Video

Video en Audio

  • » Cream bassist Jack Bruce overleden Video Hij gold als een van de beste basgitaristen in de popmuziek, Jack Bruce. Hij werd wereldberoemd...25 okt 2014, 4008 keer afgespeeld
  • » Iraaks leger herovert stad bij Bagdad Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 5124 keer afgespeeld
  • » IS teruggedrongen in Irak Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 4143 keer afgespeeld

Meer video en audio