NOS NieuwsAangepast

Rekenkamer wil DNB controleren

De Algemene Rekenkamer wil de manier waarop De Nederlandsche Bank (DNB) toezicht houdt op de banken kunnen controleren. Die oproep deed Kees Vendrik, lid van de Algemene Rekenkamer, in TROS Kamerbreed.

Nu weet volgens Vendrik niemand of het toezicht door DNB op SNS Reaal correct is uitgevoerd. Het gebrek aan informatie en controle noemde hij "stikvervelend".

Volgens Vendrik kan de Algemene Rekenkamer nu geen onderzoek doen, doordat het ministerie van Financiën en DNB zich daartegen verzetten. Zij beroepen zich op Europese geheimhoudingsregels. Alleen Nederland legt de Europese regels zo strikt uit, zegt Vendrik. In een aantal andere landen heeft de Rekenkamer wel inzage in bankdossiers.

Tweede Kamer

Volgens Vendrik zou ook de Tweede Kamer baat hebben bij controle door de Rekenkamer. "Ik zou als Tweede Kamerlid die informatie graag hebben gehad." Vendrik zat voor GroenLinks ruim tien jaar in de Kamer.

Lex Hoogduin, voormalig directeur van De Nederlandsche Bank, ziet niets in toezicht van de Algemene Rekenkamer op DNB. Hij zei bij de TROS op Radio 1 dat er anders sprake is van "overkill". De raad van commissarissen van de Nederlandsche Bank ziet nu toe op de wijze waarop er toezicht wordt gehouden bij DNB. De vraag is dan of je ook nog de Algemene Rekenkamer een rol moet geven, zegt de voormalig directeur.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl