NOS NieuwsAangepast

Hollande bezoekt troepen in Mali

De Franse president Hollande is in Mali aangekomen waar hij de Franse militairen gaat bezoeken. Drie weken geleden begon de Franse militaire missie in het West-Afrikaanse land.

Hollande wordt vergezeld door minister van Buitenlandse Zaken Fabius en minister van Defensie Le Drian. De drie gaan eerst naar de onlangs heroverde woestijnstad Timboektoe. Later vandaag gaat Hollande naar de hoofdstad Bamako waar hij een gesprek zal hebben met de Malinese interim-president Traoré.

'Ernstig bezorgd'

Frankrijk helpt, met instemming van de VN, het Malinese leger om de islamitische fundamentalisten te bestrijden. De extremisten hadden tot voor kort het noorden geheel in handen en dreigden ook het zuiden van Mali te veroveren. Dankzij de Franse militaire steun zijn de rebellen nu uit alle grote steden in het noorden verdreven.

De VN heeft gisteren laten weten ernstig bezorgd te zijn over berichten dat Malinese militairen wraakacties uitvoeren bij het heroveren van het noorden van het land. Militairen van het Malinese leger zouden zich schuldig maken aan plunderingen en lynchpartijen.

De speciale anti-genocide-adviseur van de VN zegt dat het leger de verantwoordelijkheid heeft om de bevolking in het gebied te beschermen en roept de militairen op om de mensenrechten te respecteren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl