NOS SportAangepast

Visser geeft Six Nations Oranje tintje

Zes landen, zes teams, zes 'players to watch'. Tijdens de Six Nations heeft elk land wel een speler waarvan veel wordt verwacht. Eén daarvan is een Nederlander.

De Nederlandse rugby-fans zullen dit keer waarschijnlijk Schotland supporteren, want daar speelt Tim Visser. En met Visser wordt gelijk de meest opvallende naam in de Schotse selectie genoemd.

De in Nederland geboren Visser speelt sinds juni 2012 voor de Schotten en heeft daar indruk gemaakt. Zijn eerste interlands waren ver weg van het 'eigen' publiek, in en tegen Fiji en Samoa, maar tijdens de Autumn Internationals debuteerde hij in Edinburgh. En dan maar gelijk tegen wereldkampioen Nieuw-Zeeland.

In het duel met de All Blacks zorgde hij voor twee try's en gaf hij de Schotten hoop op een stunt. Uiteindelijk won de wereldkampioen met 51-22, maar Visser had naam gemaakt. Het maakt hem bij Schotland de man om in het oog te houden.

Door de inbreng van Visser heeft het Schotse team extra elàn en is het een van de titelkandidaten.

Halfpenny

Ook Welshman Leigh Halfpenny begon zijn internationale carrière tegen een wereldkampioen. De toen negentienjarige winger trok in november 2008 voor het eerst het shirt aan van Wales en scoorde tegen Zuid-Afrika direct vanuit een penalty.

Sindsdien kwam Halfpenny 39 keer uit voor Wales en dat legde het land geen windeieren. Mede door zijn inbreng werd Wales in 2012 winnaar van de Six Nations. In het laatste beslissende duel tegen Frankrijk scoorde hij tweemaal vanuit een penalty. Zijn specialiteit is om van ver, heel ver, raak te schieten.

Opvolger Wilkinson

In Engeland staan de kranten al sinds het afscheid als international van Jonny Wilkinson vol met verhalen over wie zijn opvolger moet worden. De 'kicking legend' noemt onder anderen Owen Farrell, die volgens de oud-international zelfs beter dan hijzelf zou kunnen worden.

De pas 21-jarige Farrell, actief in de professional rugby Union voor Saracens, debuteerde in het Engelse team in 2012. In de twaalf duels die hij voor Engeland speelde, won hij zes keer en maakte hij 83 punten.

Ervaren rot

Brian O'Driscoll heeft van de 'players to watch' de meeste internationale ervaring. De 33-jarige speler van Leinster speelt als sinds 1999 voor Ierland.

De kwaliteiten van de Ier staan buiten kijf, zo werd hij al drie keer uitgeroepen tot beste speler van de Six Nations (2006, 2007 en 2009), heeft hij het recordaantal try's per Six Nations (25) op zijn naam en staat hij in de rugby union op plaats acht in de ranglijst van topscorers.

In zijn carrière speelde O'Driscoll tot nu toe 108 interlands, waarin hij voor 235 punten zorgde.

Buiten Groot-Brittannië

Wesley Fofana is het Franse duveltje uit een doosje. Fofana, die als winger en centre uit de voeten kan, debuteerde in 2012 tijdens de Six Nations en gaf direct zijn visitekaartje af.

In de eerste vier interlands die de Fransman speelde (tegen Italië, Schotland, Ierland en Engeland), scoorde hij vier try's.

Bij de Italianen, negenvoudig winnaar van de houten paplepel, is Sergio Parisse de meest opvallende speler. Parisse, uitkomend in Frankrijk voor Stade Française, speelt sinds 2002 voor Italië.

De geboren Argentijn, met 91 interlands achter zijn naam, groeide uit tot steunpilaar. Mede daarom is Parisse aanvoerder van Italië.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl