NOS NieuwsAangepast

Zes vragen over SNS

Bankverzekeraar SNS Reaal is vandaag genationaliseerd.

Hier vindt u de belangrijkste vragen rond de nationalisatie op een rij:

1. Waardoor kwam SNS Reaal in de problemen?

In 2006 kocht SNS Bouwfonds Property Finance van ABN Amro. Daarmee kocht SNS een portefeuille van leningen aan de vastgoedsector met hele hoge risico's. Leningen die voor een groot deel niet konden worden terugbetaald en waarop grote verliezen werden geleden. Die verliezen konden niet meer worden gecompenseerd door de winsten bij de bank- en verzekeringsactiviteiten. DNB constateerde deze week dat SNS Reaal een kapitaaltekort had van 1,8 miljard euro.

2. Waarom was nationalisatie nodig?

De bank had te weinig kapitaal om op eigen kracht overeind te blijven. Spaarders haalden steeds meer geld weg bij de bank, soms wel tot 500 miljoen euro per dag. Een faillissement zou grote gevolgen hebben: het vertrouwen in het Nederlandse financiële stelsel zou grote deuken oplopen, waardoor andere banken mogelijk duurder uit zouden zijn bij het lenen van geld. Daarbij zou het depositogarantiestelsel, waarbij spaargeld tot 100.000 euro is gegarandeerd, de andere banken veel geld kosten. Daarom koos het ministerie van Financiën voor een nationalisatie van het bedrijf. Financiën wilde zo snel mogelijk ingrijpen omdat het vertrouwen in SNS snel afnam.

3. Waarom zijn oplossingen met 'private partijen', waar SNS Reaal zelf op inzette, mislukt?

Een scenario waarbij de andere Nederlandse grootbanken, ING, Rabobank en ABN Amro, een rol zouden spelen liep onder meer vast op bezwaren van de Europese Commissie. Aangezien ING staatssteun heeft gekregen en ABN Amro in handen is van de staat, mogen zij geen overnames doen. Het scenario waar donderdag over werd gesproken, waarbij investeerder CVC Capital 1,8 miljard euro op tafel wilde leggen voor SNS Reaal, liep uiteindelijk spaak. De overheid zou hierbij relatief veel risico lopen en relatief weinig kunnen profiteren van toekomstige winsten.

4. Hoeveel kost de nationalisatie?

De Staat betaalt 3,7 miljard euro, inclusief de al eerder gegeven staatssteun. Daarnaast leent de Staat 1,1 miljard euro uit en geeft 5 miljard euro aan garanties. De banken moeten bijdragen aan de redding van SNS Reaal. Zij betalen in 2014 1 miljard euro aan de Staat. Aandeelhouders en houders van achtergestelde obligatieleningen betalen ook mee aan de redding. Aandeelhouders moeten hun stukken inleveren aan de Staat en krijgen hier geen vergoeding voor. De redenering van Financiën hierbij is dat het bedrijf failliet zou zijn gegaan als de Staat niet in had gegrepen en dan zouden de aandelen ook waardeloos geworden. Houders van achtergestelde leningen, oftewel leningen met een hoger risico waar een hoger rendement tegenover staat, krijgen hun geld om dezelfde reden ook niet terug.

5. Is mijn spaargeld/ hypotheek nog wel veilig?

Ja. De overheid staat nu zelfs garant voor de spaartegoeden. Dit is vergelijkbaar met de nationalisatie van ABN Amro.

6. Wat gebeurt er in de toekomst met SNS Reaal?

Als het bedrijf weer stabiel is, wil de Nederlandse Staat SNS Reaal weer verkopen. Het is mogelijk dat de bank los van de verzekeraar wordt verkocht. De vastgoedportefeuille blijft hier verder buiten. Die wordt helemaal apart gezet van de bank- en verzekeringsactiviteiten, in een zogenoemde "bad bank".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl