NOS NieuwsAangepast

Meer mensen lid politieke partij

Het aantal mensen dat lid is van een politieke partij is in een jaar tijd gegroeid met zo'n 4000 (1,2 procent). Dat meldt het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen (DNPP) van de Rijksuniversiteit Groningen.

Dat zich vorig jaar meer leden hebben gemeld, past volgens het documentatiecentrum "in het patroon dat partijen het goed doen in jaren waarin er Tweede Kamerverkiezingen zijn en er veel belangstelling in de media is voor politiek en partijen". De ledentallen zakken in de jaren daarop vaak weer wat in.

Ledenwinst

50PLUS van Henk Krol deed het in 2012 het beste. De in 2011 opgerichte partij kreeg er 4500 leden bij, wat een verdrievoudiging betekende. Ook D66 boekte een flinke ledenwinst: bijna 10 procent.

Grootste verliezer was de VVD. De liberalen zagen in 2012 7,5 procent van de leden vertrekken. Dit kan volgens het DNPP te maken hebben met de ophef in de herfst over de inkomensafhankelijke zorgpremie.

GroenLinks kampte met een ledenverlies van 7,1 procent. Het documentatiecentrum zegt dat dit te wijten kan zijn aan de interne conflicten over de positie van partijleider Sap.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl