NOS NieuwsAangepast

MAX:betalen voor publieke omroep

De directeur van de publieke zender MAX, Jan Slagter, vindt dat de publieke omroep niet meer door de overheid betaald moet worden. Kijkers moeten zelf kiezen èn betalen voor Nederland 1, 2 en 3.

In een interview met het AD zegt hij dat Nederlanders zelf moeten bepalen of ze willen kijken naar de landelijke publieke netten. "Het is de enige manier om de publieke omroep weer echt onafhankelijk te maken van de politiek. Dat was voor 2000 ook zo toen we omroepbijdragen betaalden. Die onafhankelijkheid is nu in het gedrang".

Motie

Hij verwijst onder meer naar de PVV die in 2011 een motie indiende om Radio 2 te verplichten zeker 35 procent Nederlandstalige muziek te laten draaien.

Die motie werd aangenomen. "Het is het begin van Berlusconi-achtige taferelen."

Zelf aangeven

Volgens Slagters plan gaat er geen dubbeltje meer vanuit Den Haag naar Hilversum. Iedereen moet zelf bij zijn kabelbedrijf aangeven of hij wel of niet wil betalen voor de publieke omroepen. "Als je er bewust voor kunt kiezen, is de publieke omroep ook echt iets van jou" .

De baas van de omroepvereniging MAX verwacht dat 80 tot 90 procent van de Nederlanders via zijn kabelaar zal gaan betalen voor de publieke netten. Slagter zal zijn plan binnenkort overhandigen aan staatssecretaris Dekker van Mediazaken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl