NOS NieuwsAangepast

'Slechtste jaar mensenrechten Rusland sinds Sovjet-Unie'

Mensenrechtenschendingen in Rusland: niets nieuws onder de zon. Maar wel dat het sinds de val van de Sovjet-Unie niet meer zo erg is geweest. Dat staat vandaag in een jaarlijks rapport van Human Rights Watch.

Volgens HRW valt de verslechtering samen met de terugkomst van Poetin in het Kremlin. "Met Poetins terugkeer wordt niet alleen de door Medvedev ingezette koers richting liberalisering teniet gedaan, maar de autoritaire praktijken zijn naar een hoogtepunt gestegen", aldus de organisatie.

Poetin is sinds mei weer aan de macht in Rusland. Sindsdien zijn protesten grotendeels verboden, moeten ngo's die steun uit het buitenland krijgen zich registreren als 'buitenlandse agenten' en zijn de regels rond 'verraad' en spionage uitgebreid. Volgens critici is het zo erg dat je al bijna strafbaar bent als je contact hebt met een buitenlander. Ook kritiek op regime kan je duur komen te staan: twee leden van de band Pussy Riot werden vorig jaar tot een strafkamp veroordeeld voor het zingen van een anti-Poetin-lied.

"Dit is het slechtste jaar geweest voor mensenrechten in de recente geschiedenis van Rusland", zei Anna Sevortian van HRW.

In het rapport kijkt HRW naar de situatie van mensenrechten over de hele wereld. Meer daarover vind je hier.

Door: Helen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl