NOS NieuwsAangepast

Meer eisen brandveiligheid stallen

Er komen nieuwe en strengere eisen om de brandveiligheid van stallen te verbeteren en zo dierenlevens te sparen. Dat zegt staatssecretaris Sharon Dijksma van Landbouw in het tv-programma Nieuwsuur.

Jaarlijks komen honderdduizenden dieren om bij stalbranden. De oorzaken van de branden variëren van kortsluiting tot onwetendheid over brandgevaar. Dijksma wil onder meer dat in nieuwe stallen de ruimte waar de meterkast hangt 60 minuten brandwerend is. Ook moeten betere bouwmaterialen worden gebruikt, waardoor vuur zich minder snel kan verspreiden.

Eigenaren van bestaande stallen worden niet verplicht om te voldoen aan de nieuwe regels. "Als er boeren zijn die vrijwillig hun oude stallen willen aanpassen dan juichen we dat toe, maar dat verplichten we niet via regelgeving", zegt Dijksma.

Schrikbarend

De Dierenbescherming pleit al langer voor strengere eisen. Volgens de organisatie neemt het aantal dieren dat bij branden omkomt de laatste jaren "schrikbarend toe".

LTO Nederland zegt dat in Nederland tienduizenden stallen staan die volgens de oude regels zijn gebouwd. Het aanpassen van al die constructies kan tientallen jaren duren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl