NOS NieuwsAangepast

Rajoy genoemd in corruptie-affaire

Door correspondent Jessica van Spengen in Madrid

De Spaanse premier Rajoy is verwikkeld geraakt in een corruptieschandaal. Zijn partij, de Partido Popular, wordt al weken beschuldigd van corruptie via een schaduwboekhouding.

Rajoy ontkende dat hij iets van de affaire wist, maar vandaag verschenen in de krant El País documenten waarin zijn naam valt.

"We zijn verontwaardigd, verontwaardigd, verontwaardigd", zei secretaris Cospedal van de PP tijdens een ingelaste persconferentie. Volgens haar is er niets waar van het schandaal. "De partij is eerlijk en transparant", zei ze.

Twee weken geleden kwam naar buiten dat de oud-penningmeester van de partij, Luis Bárcenas, jarenlang geld wegzette op bankrekeningen in Zwitserland. Daarnaast hield hij in Spanje een zwarte boekhouding. Hij zou geld hebben ontvangen van onder meer projectontwikkelaars en Mercadona, een van de grootste Spaanse supermarktketens.

Witwassen

Het zou gaan om donaties die betaald werden in ruil voor aanbestedingen. Maandelijks zou Bárcenas in enveloppen bonussen hebben uitgekeerd van tussen de 5000 en 10.000 euro.

Het geld uit Zwitserland zou hij het afgelopen jaar hebben willen witwassen door mee te doen aan de amnestieregeling van de regering. Minister van Financiën Montoro introduceerde die regeling om mensen met buitenlandse bezittingen en zwart geld de kans te geven om hun geld over te hevelen naar Spaanse rekeningen.

Tegen betaling van 10 procent belasting konden ze eenmalig hun bezittingen zonder boete naar Spanje overboeken. De regering hoopte zo de staatskas wat aan te vullen. Bárcenas zou via de constructie 10 miljoen euro hebben willen witwassen.

Bankia

Premier Rajoy ontkende meteen iets van de zaak te weten. Ook zei hij dat hij nooit bonussen had ontvangen. Partijsecretaris Cospedal zegt eveneens van niets te weten. Volgens de geruchten was Rajoy degene die in 2009 een einde maakte aan het uitbetalen van zwarte bonussen. Bárcenas werd uit zijn functie gezet, maar bleef actief binnen de partij.

Op de scans die El País vandaag publiceerde zou de schaduwboekhouding te zien zijn. Rajoy zou tot 2007 voorkomen in de boekhouding en jaarlijks 25.000 euro aan zwart geld hebben ontvangen. Ook andere hoge leden van de partij worden genoemd, onder wie Rodrigo Rato, toenmalig minister van Economische Zaken en later directeur van de noodlijdende bank Bankia.

Cospedal sprak vandaag haar verontwaardiging uit over de beschuldigingen en de publicaties. Ze zei dat de partij zich altijd eerlijk en transparant heeft opgesteld en dat er zowel een intern als een extern onderzoek komt. De partij voelt zich aangevallen maar laat zich niet chanteren, zo zei Cospedal.

Politieke schade

Vanuit de zaal werd gevraagd of ze niet de namen herkent van de mensen die genoemd worden in de schaduwboekhouding. Daar reageerde Cospedal lachend op. "Natuurlijk herken ik de namen wel, het zijn mijn collega's", zei ze. "Maar ik herken niet hetgeen waarvan ze worden beschuldigd."

Als de beschuldigingen aan het adres van premier Rajoy waar zijn, betekent dat niet dat hij ook wordt vervolgd. Omdat de vermeende corruptie langer dan vijf jaar geleden is gebeurd, is het inmiddels verjaard.

Wel kunnen Rajoy en de Partido Popular politieke schade oplopen door de affaire. Het imago van de premier en zijn partij zijn het afgelopen jaar al flink beschadigd. Veel Spanjaarden zijn boos over de vele bezuinigingen die de regering heeft doorgevoerd.

Reactie

Rajoy was zelf niet aanwezig bij de persconferentie. Op de vraag of de premier nog persoonlijk gaat reageren op de beschuldigingen, antwoordde Cospedal geïrriteerd: "Hij hoeft niet zelf te reageren. Ik sta hier namens al mijn partijleden. Ook namens de premier!"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl