NOS NieuwsAangepast

Zorgen Kamer om tbs'ers

Partijen in de Tweede Kamer maken zich zorgen over 111 tbs'ers die mogelijk vrijkomen als gevolg van een uitspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

Het Hof oordeelde onlangs dat tbs maximaal vier jaar mag duren als iemand niet uitdrukkelijk is veroordeeld voor een geweldsdelict. Uit onderzoek van staatssecretaris Teeven naar 2400 tbs-dossiers bleek dat de tbs mogelijk in 111 zaken niet kan worden verlengd.

Bedreigingen

Het gaat bijvoorbeeld om mensen die veroordeeld zijn voor brandstichting, voor het bekijken van kinderporno of voor het dreigen met geweld. Teeven benadrukt dat deze mensen ernstige strafbare feiten maar geen duidelijk geweld hebben gepleegd.

De PVV vreest dat het om meer dan 111 gevallen gaat. PVV-Kamerlid Lilian Helder heeft staatssecretaris Teeven om een onderzoek gevraagd en wil daar zo snel mogelijk duidelijkheid over.

Noodwet

Het CDA wil dat Teeven onderzoekt of een noodwet kan regelen dat de vrijgelaten tbs'ers een enkelband krijgen.

De PvdA denkt dat enkelbanden juridisch gezien voor deze groep niet mogelijk zijn. PvdA-Kamerlid Marcouch verzoekt Teeven wel "alles op alles te zetten om te bewerkstelligen dat de samenleving beschermd wordt".

VVD-Kamerlid Van der Steur "vindt het onacceptabel dat tbs'ers onbehandeld op straat komen" en wil een debat met de staatssecretaris. Van der Steur wil dat slachtoffers van tbs'ers die vrijkomen bescherming krijgen van de politie. Een enkelband is volgens de VVD'er niet voldoende, want die biedt geen garantie dat een tbs'er niet opnieuw de fout ingaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl