NOS NieuwsAangepast

Gestolen doeken Kunsthal gezien

Een van de verdachten in de zaak van de schilderijenroof uit de Rotterdamse Kunsthal heeft bekend dat hij de schilderijen heeft gezien. Petre Condrat was volgens de Roemeense politie bemiddelaar bij de verkoop van twee schilderijen.

Condrat is de assistent van de bekende modeontwerper Catalin Botezatu. Hij zegt dat hij de schilderijen gezien heeft op een bijeenkomst om ze te verkopen. Toen bleek dat de koop niet doorging zijn de doeken weer meegenomen door de man die ze aanbood.

Het is nog niet bekend wie de schilderijen te koop heeft aangeboden. De doeken zijn nog niet terecht. Eerder werd al bekend dat Condrat voorlopig blijft vastzitten. Hij is aangeklaagd voor het achterhouden van informatie.

Liefhebber

De politie denkt dat een Roemeense zakenman en kunstliefhebber twee van de schilderijen, een Matisse en een Gauguin, mogelijk zou willen kopen.

Hij liet de schilderijen zelfs taxeren door een kunstkenner, de curator van het Nationaal Museum voor Kunst. De curator is nog niet gearresteerd, net als de zakenman die de schilderijen had willen kopen.

100 miljoen

In oktober drongen twee dieven het gebouw van de Kunsthal in Rotterdam binnen en waren binnen twee minuten weg met werken van onder meer Picasso en Monet. De zeven gestolen schilderijen, met een waarde van ten minste 100 miljoen euro, zijn nog spoorloos.

De ontwikkelingen in de zaak zijn voor de Rotterdamse politie nog geen reden om direct een uitleveringsverzoek in te dienen. Volgens een woordvoerder komt dat verzoek wel, maar is nog niet bekend wanneer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl