NOS NieuwsAangepast

Start onderzoek matchfixing

Het onderzoek naar illegaal gokken en omkoping rond sportwedstrijden in Nederland gaat van start. Een onderzoeksteam van de Universiteit van Tilburg, de Vrije Universiteit Amsterdam en accountantskantoor Ernst en Young gaat kijken of en op welke schaal matchfixing hier voorkomt. Ook gaan ze onderzoeken hoe het effectief bestreden kan worden. Het onderzoek moet voor de zomer klaar zijn.

'Volstrekte helderheid'

Vorig jaar juni besloot minister Schippers van Sport tot een uitgebreid onderzoek naar matchfixing na vragen van de Tweede Kamer over berichten over illegale gokactiviteiten in het Nederlandse voetbal. Mochten die voorkomen, dan is dat ongewenst voor de Nederlandse sport en schadelijk voor de Nederlandse sporters, zei Schippers toen. ''Ik wil dan ook volstrekte helderheid."

Er is sprake van matchfixing als sporters of scheidsrechters het verloop van wedstrijden manipuleren, waardoor illegale goksyndicaten enorme bedragen kunnen verdienen.

Hele sportwereld

Het onderzoek beperkt zich niet alleen tot de voetbalwereld: de hele vaderlandse sportwereld wordt onder de loep genomen. Voor het onderzoek wordt samengewerkt met betrokken partijen, zoals de KNVB, NOC*NSF en kansspelorganisaties.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl