NOS NieuwsAangepast

1,5 miljard voor vluchtelingen Syrië

Een donorconferentie voor Syrische vluchtelingen in het Midden-Oosten heeft ruim 1,5 miljard dollar (1,1 miljard euro) opgeleverd. Koeweit, de Verenigde Arabische Emiraten en Saudi-Arabië doneerden elk 300 miljoen dollar (223 miljoen euro) voor hulp aan de vluchtelingen voor het geweld in Syrië.

Zo'n 1 miljard dollar gaat naar de ongeveer 700.000 vluchtelingen in de buurlanden van Syrië. Zij leven in slechte omstandigheden in vluchtelingenkampen. Het overige geld is beschikbaar voor de vier miljoen vluchtelingen in Syrië zelf.

De emir van Koeweit, die gastheer was van de conferentie in Koeweit-stad, zei dat er "verschrikkelijke berichten" over geweld in Syrië naar buiten komen. Hij maakt zich zorgen over de toekomst van het land.

Situatie Syrië catastrofaal

VN-chef Ban Ki-moon deed op de conferentie eveneens een dramatische oproep om het geweld in Syrië te stoppen. "Ik roep alle partijen op en vooral de Syrische regering: stop het doden. In naam van de mensheid, stop het doden, stop het geweld", zei Ban tegen de vertegenwoordigers van de zestig deelnemende landen. Ban noemde de situatie in Syrië catastrofaal.

Onder de deelnemende landen bevonden zich ook Rusland en Iran, beiden bondgenoten van de Syrische president Assad. Voorafgaand aan de top verweet Ban de internationale gemeenschap dat zij "zeer beperkt" heeft gereageerd op het geweld in Syrië. Bij de opstand die bijna twee jaar geleden begon, zijn meer dan 60.000 mensen omgekomen.

Noodklok

Afgelopen nacht luidde VN-gezant Brahimi ook al de noodklok over de gruwelen in Syrië. Hij riep de VN-veiligheidsraad op om nu daadwerkelijk in actie te komen. Hij sprak enkele uren nadat in Aleppo de lijken waren gevonden van 71 mannen in een rivierbedding. Ze waren vastgebonden en hadden kogelwonden in het hoofd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl