NOS NieuwsAangepast

Judocoach Japan gebruikte geweld

De Japanse judocoach Sonoda ligt onder vuur omdat hij geweld heeft gebruikt tegen judoka's. Dat gebeurde tijdens een trainingskamp vlak voor de Olympische Spelen van vorig jaar in Londen, heeft de Japanse judobond bekendgemaakt.

De mededeling komt een dag na de onthulling dat vijftien judovrouwen eind vorig jaar een brief schreven naar het Japans Olympisch Comité waarin ze hun beklag doen over Sonoda.

Ze schrijven dat hij hen tijdens het trainingskamp heeft geslagen en vernederd. De Japanse regering is geschrokken van de beschuldiging en laat een onderzoek instellen. Dat zal worden uitgevoerd door het nationaal Olympisch Comité.

Verkrachting

Het is niet voor het eerst dat de Japanse judowereld negatief in het nieuws komt. Vorig jaar werd de tweevoudig Olympisch kampioen Uchishiba beschuldigd van verkrachting. Het slachtoffer zou een tiener zijn geweest. Die zaak loopt nog.

Geweld in de hele Japanse sportwereld wordt onder de loep genomen omdat ook in andere sporten trainers te ver blijken te gaan om hun pupillen tot grote prestaties te brengen. In december nog pleegde een student zelfmoord omdat zijn basketbaltrainer hem voortdurend sloeg.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl