Kamer steunt toetreding Kroatië

De Tweede Kamer heeft ingestemd met de toetreding van Kroatië tot de Europese Unie. Dat land wordt op 1 juli EU-lid.

De onderhandelingen tussen de EU en Kroatië werden medio 2011 voltooid en op 9 december 2011 werd het toetredingsverdrag getekend. Daarna spraken de Kroaten zich in een referendum voor het EU-lidmaatschap uit. Voor 1 juli moeten alle EU-lidstaten het verdrag ratificeren.

De Kamer gaat mee met minister Timmermans die zegt dat de Europese Unie geleerd heeft van de fouten die gemaakt zijn toen Roemenië en Bulgarije in 2007 toetraden. Na de toetreding werd duidelijk dat deze landen niet aan de voorwaarden voldeden en dus niet toegelaten hadden mogen worden.

Overgangstermijn

Om problemen met Kroatië te voorkomen heeft de EU volgens Timmermans gekozen voor een aanpak die "strict but fair" is.

PvdA, VVD, CDA, D66 en GroenLinks steunen de toetreding van Kroatië, maar hebben ook bedenkingen. De PvdA vindt het in Kroatië "nog geen ideale situatie" en coalitiegenoot VVD vindt de timing ongelukkig.

PVV en SP zijn tegen de Kroatische toetreding. SP-Kamerlid Van Bommel maakt zich zorgen over migranten uit Kroatië die werk gaan zoeken in andere Europese landen. De PVV is "mordicus" tegen het Kroatische EU-lidmaatschap.

Minister Timmermans zei na te willen denken over een overgangstermijn, waardoor Kroaten niet direct in Nederland aan de slag kunnen.

Een jaar geleden sprak de Kroatische bevolking zich in een referendum uit voor het EU-lidmaatschap.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl