NOS NieuwsAangepast

Huisartsen Amsterdam tegen epd

Amsterdamse huisartsen keren zich tegen de doorstart van het Elektronisch Patiëntendossier. Volgende week zullen de Amsterdamse vertegenwoordigers in de Ledenraad van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) tegen het plan stemmen om de elektronische uitwisseling van patiëntgegevens makkelijker te maken. De kring Amsterdam van de LHV heeft bijna 1000 leden. Landelijk heeft de LHV er 8000.

De Amsterdamse voorzitter Bart Meijman zegt dat zijn leden drie bezwaren hebben tegen het epd-nieuwe-stijl. De grootschaligheid ervan "maakt het interessant om het systeem te hacken". Het geeft toegang tot vele honderdduizenden medische dossiers. Kleinere lokale systemen die huisartsendossiers toegankelijk maken voor bijvoorbeeld de huisartsenpost zijn volgens Meijman minder interessant om te hacken.

Toestemming

Het tweede bezwaar van de Amsterdamse huisartsen is dat patiënten nu om toestemming gevraagd wordt om hun gegevens via het nieuwe epd toegankelijk te maken voor huisartsen en apothekers. Maar in de toekomst wordt het systeem - en daarmee de medische gegevens - ontsloten voor andere zorgverleners zonder dat daarvoor expliciet toestemming wordt gevraagd.

Het laatste bezwaar van de Amsterdamse huisartsen heeft betrekking op de professionele samenvatting van het patiëntdossier. Die komt in het systeem als mensen daarvoor toestemming geven. De samenvatting bevat een probleemlijst, een opsomming van de klachten die iemand heeft en een verslag van de laatste vijf consulten.

Onwenselijk

Volgens Meijman staat daar al snel informatie in die zó privé is dat het onwenselijk is dat elke zorgverlener met toegang tot het epd erbij kan. Als voorbeeld noemt hij fysiotherapeuten die niet per se alles hoeven te weten van wat een patiënt met zijn huisarts bespreekt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl