NOS NieuwsAangepast

Draghi mogelijk in opspraak

Door correspondent Rop Zoutberg

Mario Draghi, de voorzitter van de Europese Centrale Bank, komt mogelijk in problemen door het schandaal rond de noodlijdende Italiaanse bank Monte dei Paschi. De op twee na grootste Italiaanse bank heeft opnieuw om steun van de regering-Monti gevraagd, nadat aan het licht was gekomen dat Monte dei Paschi honderden miljoenen euro's heeft verloren met dubieuze financiële constructies.

Draghi dook gisteravond onverwachts op in Milaan, om de crisis rond Monte dei Paschi te bespreken met minister Grilli van Financiën. Daarbij ging het vooral om de rol die de Italiaanse overheid de afgelopen jaren speelde bij staatssteun voor de bank. Zo moet Draghi onder meer vertellen wat de voorwaarden waren voor staatssteun.

Draghi was tot 2011 gouverneur van de Italiaanse centrale bank, en hield toezicht op Monte dei Paschi. De noodlijdende bank kreeg deze maand 3.9 miljard euro aan staatssteun toegezegd, nadat de Italiaanse overheid in 2009 al bijna twee miljard op tafel had gelegd. Nu zegt Monte dei Paschi nog eens 500 miljoen euro nodig te hebben.

Overname Antonveneta

De problemen begonnen in 2007, toen Monte dei Paschi de zakenbank Antonveneta overnam van de Spaanse bank Banco Santander. Die had Antonveneta eerder gekocht van ABN Amro. ABN Amro had er 7,6 miljard euro voor betaald. Monte dei Paschi ging nog verder door 9 miljard op tafel te leggen.

Het onderzoek van het Italiaanse OM richt zich onder meer op een aantal oud-bestuursleden van Monte dei Paschi. Zij maakten zich in de jaren na de overname van Antonveneta mogelijk schuldig aan dubieuze transacties waarmee in totaal 17 miljard euro was gemoeid.

Eind vorig jaar vond de nieuwe leiding van Monte dei Paschi in een kluis geheime documenten. Daaruit bleek dat de verliezen op riskante derivaten waren opgelopen tot 720 miljoen euro. Toezichthouders zouden niet hebben geweten van de omstreden transacties.

Berlusconi

Het nieuws over de enorme verliezen komt ook op een ongelukkig moment voor de Italiaanse Democratische Partij (PS) van Pier Luigi Bersani. Hij leidt in de peilingen voor de parlementsverkiezingen. Volgens de centrumrechtse PdL van Silvio Berlusconi heeft de PS de noodlijdende bank op regionaal niveau de afgelopen jaren de hand boven het hoofd gehouden. Ook verwijt Berlusconi de regering van Mario Monti dat die Monte dei Paschi heeft geholpen met geld dat het afgelopen jaar is bezuinigd.

Overigens kreeg ook Berlusconi's zakenimperium flinke leningen van Monte dei Paschi, onder meer voor de financiering van bouwprojecten in Milaan. De bank is verder verweven met andere politieke partijen, vakbonden, de katholieke kerk en vrijmetselaars.

Monte dei Paschi werd opgericht in 1472, en stond honderden jaren bekend als "bank voor de armen" vanwege de milde leningen die ze aan minder vermogende inwoners in de regio Siena verstrekte.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl