NOS NieuwsAangepast

Senaat: voorbereidingen begonnen

De Eerste Kamer is al begonnen met de voorbereiding van de Verenigde Vergadering, waarin koning Willem-Alexander wordt beëdigd. Dat heeft ondervoorzitter Putters van de Senaat gezegd. Voorzitter De Graaf zal de komende drie maanden leiding geven aan de voorbereiding van de vergadering. De Graaf is nu in het buitenland.

De Verenigde Vergadering op 30 april, waarin koning Willem-Alexander wordt ingehuldigd, staat onder leiding van de voorzitter van de Eerste Kamer. De Kamerleden zweren of beloven bij die gelegenheid trouw aan de koning.

'Warme menselijkheid'

Ondervoorzitter Putters zei dat de twee Kamers bij de voorbeidingen nauw zullen samenwerken met de gemeente Amsterdam en met de regering. Hij feliciteerde koningin Beatrix alvast met haar verjaardag, overmorgen. Hij voegde eraan toe dat hij haar bedankt voor de toewijding, betrokkenheid en warme menselijkheid, waarmee ze het koninkrijk heeft gediend.

Premier Rutte zei in de Eerste Kamer dat het nieuws over het aftreden van koningin Beatrix tot een overweldigende stroom reacties uit binnen- en buitenland heeft geleid. "Die reacties onderstrepen hoezeer de koningin mensen heeft geraakt en geïnspireerd", zei hij.

Praktische kwesties

Het kabinet kwam daarna bij elkaar om te praten over praktische kwesties rond de troonswisseling.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl