NOS NieuwsAangepast

Dolmatov: het leven was zinloos

Aleksandr Dolmatov beschouwde de laatste jaren van zijn leven als "stom en zinloos". Hij schreef dat volgens de Russische website Gazeta.ru op het laatste blaadje van zijn afscheidsbrief, dat tot nu toe ontbrak.

De Russische asielzoeker pleegde bijna twee weken geleden zelfmoord in Nederland. Hij was juist overgebracht naar het uitzetcentrum in Rotterdam.

Dolmatov schreef verder dat zijn laatste jaren werden gekenmerkt door "drugs en losbandigheid". Ook schreef hij: "Luiheid, narcisme en lust hebben me in mijn ontwikkeling geremd".

Ethisch

De afscheidsbrief van Dolmatov dook direct na zijn zelfmoord op. Maar van de zes bladzijden uit een notitieblokje ontbrak er tot nu toe één. Degene die de brief op internet publiceerde had die "uit ethische overwegingen" niet geplaatst.

Gazeta.ru, dat veel bericht over de activiteiten van de Russische oppositie, zegt nu over die pagina te beschikken. Er wordt wel bij gemeld dat het een Nederlandse vertaling betreft. Dolmatovs moeder en zijn naaste vrienden geloven niet dat de zelfmoord iets met drugsgebruik te maken heeft.

Dolmatov sloeg op 17 januari de hand aan zichzelf in het uitzetcentrum op Rotterdam Airport. Hij had in Nederland asiel aangevraagd omdat hij arrestatie vreesde in zijn vaderland.

Protestbijeenkomst

De autoriteiten in Rusland hielden hem mede-verantwoordelijk voor vechtpartijen tussen de politie en demonstranten tijdens een grote protestbijeenkomst in Moskou in mei vorig jaar. Dolmatov werd naar eigen zeggen gevolgd.

De Russische staatsveiligheidsdienst FSB zou hem verder twee keer hebben gevraagd om informatie over de oppositie te geven. Zijn asielaanvraag was in eerste instantie afgewezen, maar hij wachtte nog op de uitkomst van zijn hoger beroep.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl