NOS NieuwsAangepast

'Beatrix bedrijfsleider van Nederland'

Nederland haalt niet elke dag het wereldnieuws, maar gisteren was het raak. Vrijwel overal is er in meer of mindere mate aandacht voor het nieuws dat koningin Beatrix dit jaar terugtreedt.

Niet iedereen lijkt de abdicatie onder (wereld)nieuws te scharen. "Dit is vast heel interessant voor mensen die de Europese koningshuizen op de voet volgen", zegt een presentator van de Duitse zender ARD aarzelend, om vervolgens wel keurig verslag te doen.

Het nieuws van Beatrix wordt overal in Duitsland groot gebracht: websites komen al snel met uitgebreide bespiegelingen. Wat terugkomt, is Beatrix' serieuze stijl, haar werklust. Der Spiegel: "Ze werkt hard, is altijd goed geïnformeerd en enorm plichtbewust."

Beton gegoten

Ook de uiterlijke verschijning van Beatrix komt aan bod in de kranten. "Altijd opgewekt", jubelt het grote roddelblad Gala: "De geliefde koningin zorgt met haar uit beton gegoten kapsel en kleurige hoeden al 33 jaar voor liefdevol geroddel."

In de belangrijkste uitzending van de BBC kwam Beatrix niet in de headlines voor. In de Britse kwaliteitskranten wordt het nieuws genoemd onder 'World News'. De Daily Mail grapt: koningin doet afstand van troon voor zoon van middelbare leeftijd (Sorry, Charles, we hebben het over de Nederlandse koningin).

Ook in Franse media is er aandacht voor de aanstaande troonsafstand van koningin Beatrix. De krant Le Monde omschrijft de vorstin met haar zakelijke regeerstijl als een chef de l'enterprise Pays-Bas, de bedrijfsleider van Nederland. Haar zoon zal een progressievere vorst worden, weet de krant.

Nieuwe generatie

In Spaanse media is vooral veel aandacht voor het feit dat ze de leiding uit handen geeft aan een 'nieuwe generatie'. Iets wat in Spanje ook een opkomend thema is: hoe lang gaat koning Juan Carlos het nog uitzingen?

El Pais schrijft dat het nieuws Nederland heeft geschokt. Ook besteedt de krant aandacht aan prins Willem-Alexander en prinses Máxima. Niemand had volgens El Pais verwacht dat hun relatie stand zou houden, gezien het omstreden verleden van Máxima's vader.

De Italiaanse krant La Repubblica spreekt van "een aardbeving". Dit is het einde van een historische periode voor het huis van Oranje, en zal een precedent scheppen, aldus de krant. "De ogen zullen nu gericht worden op Londen en de vraag of Elizabeth de troon zal verlaten."

Weer rust

De Washington Post zegt dat de bekendmaking komt op een moment dat er in Nederland een debat woedt over de toekomst van het koningshuis. Er is weer rust in het land na een decennium van onrust. Beatrix was de lijm die een samenleving die steeds verder verdeeld raakte bij elkaar hield, schrijft de krant.

In de meeste kranten in het buitenland wordt ook vooruit gekeken, naar de opvolger van Beatrix. Wel verschilt de manier waarop ze zijn naam Guillermo Alejandro (Spanje), Guglielmo Alessandro Nicola Giorgio Ferdinando d'Orange-Nassau (Italië) schrijven. In Servië werd besloten om het maar helemaal fonetisch te doen: Viljem Aleksandar.

De grootste krant van Kroatië heeft besloten een enquête te houden op zijn website: "hoe waardeert u de regeerperiode van koningin Beatrix", luidt de vraag. Bijna tachtig procent kiest als antwoord: "het boeit me niet".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl