NOS NieuwsAangepast

Ex-dictator Guatemala vervolgd

Een rechter in Guatemala heeft beslist dat oud-dictator generaal Efraín Ríos Montt (86) alsnog terecht moet staan wegens genocide. Volgens de rechter zijn er voldoende bewijzen om Ríos Montt in staat van beschuldiging te stellen voor zijn directe verantwoordelijkheid voor 15 bloedbaden waarbij 1771 Maya-indianen werden vermoord door het leger van Guatemala.

Bovendien werden 29.000 gezinnen gedwongen hun dorpen te verlaten en in mensonwaardige omstandigheden in de bergen te gaan wonen. Ook de voormalige chef van de legerinlichtingendienst generaal Rodrígez Sánchez wordt voor dezelfde misdaden vervolgd.

Staatsgreep

Ríos Montt kwam in maart 1982 bij een staatsgreep aan de macht. Zijn anderhalf jaar durende bewind geldt als het meest gewelddadige in de geschiedenis van land.

Ríos Montt is er vele jaren lang in geslaagd aan vervolging te ontkomen. Al sinds 1999 loopt er een internationaal arrestatiebevel tegen hem, uitgevaardigd door de Spaanse rechter na een aanklacht van Nobelprijswinnares Rigoberta Menchú.

Tussen 1994 en 2003 genoot hij als parlementslid immuniteit. De ex-dictator had een beroep gedaan op de amnestiewet, maar de rechter ging daar niet in mee.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl