NOS NieuwsAangepast

'Risico's gaswinning fout ingeschat'

De NAM erkent dat jarenlang de risico's van gaswinning verkeerd zijn ingeschat. Directeur Van de Leemput zei tijdens een informatiebijeenkomst over bevingen in Groningen: "Twintig jaar geleden zeiden mijn voorgangers dat aardbevingen en aardgas niks met elkaar te maken hebben. Daar ben ik niet trots op, en daar kan ik niets aan doen."

Van de Leemput begrijpt dat door die houding van de NAM veel mensen het vertrouwen zijn verloren.

Zo'n 800 mensen waren naar de bijeenkomst in Loppersum gekomen. Minister Kamp was ook aanwezig. Hij kwam vrijdag met een rapport waaruit blijkt dat de bevingen in de toekomst heftiger kunnen worden. Bevingen zouden kunnen oplopen tot een kracht van 4 tot 5 op de Schaal van Richter.

Belang van de mensen

De NAM kondigde aan dat alle gasvelden onderzocht worden om duidelijk te krijgen wat de risico's zijn. Alle data van gasvelden elders in Nederland worden bekeken om te zien of er soortgelijke problemen te verwachten zijn als in Groningen.

Op een vraag uit de zaal of de oliemaatschappijen voor het kabinet belangrijker zijn dan de mensen, zei minister Kamp dat hij altijd kiest voor het belang van de mensen.

Op de bijeenkomst zei minister Kamp dat preventieve maatregelen om woningen te beschermen tegen schade worden uitgevoerd vanaf het tweede kwartaal. Er zullen onder meer huizen worden verstevigd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl