NOS NieuwsAangepast

Britse trots en clichés op een rijtje

Net als de openingsceremonie van de Olympische Spelen leest een nieuwe gids voor immigranten in Groot-Brittannië als een opsomming van hoogtepunten uit de Britse geschiedenis. Nieuwkomers wordt bijgebracht wat het nationale erfgoed zoal inhoudt: van de koningen tot Margaret Thatcher en Monty Python.

De vorige editie van de gids was samengesteld onder verantwoordelijkheid van Labour. Daarin ging het vooral over praktische zaken en kregen nieuwe Britten te lezen hoe ze hun weg moesten vinden in het dagelijks leven.

Waarden en principes

Onder het bewind van de Conservatieve Partij worden andere accenten gezet. Zo gaat het over de spreekwoordelijke liefde van de Britten voor tuinieren, de romans van Jane Austen en de musicals van Andrew Lloyd Webber.

Minister Harper van Immigratie zegt dat de gids gaat over "waarden en principes die de kern vormen van het Brits-zijn." Belangenclubs zijn boos. Die vinden dat het werk de visie weergeeft van de elite op de Britse geschiedenis en cultuur.

Grootste Brit aller tijden

De lezer wordt onder meer bijgebracht dat koning Hendrik de Achtste bekend is omdat hij brak met de katholieke kerk en omdat hij zes keer trouwde. Oud-premier Winston Churchill werd in 2002 gekozen tot grootste Brit aller tijden. The Beatles en de Rolling Stones ontbreken natuurlijk niet en last but not least gaat de schijnwerper op de Britse uitvindingen van de 20e eeuw: de televisie, de geldautomaat en internet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl