Guldenzegel na 1 november taboe

Wie nog oude 'guldenpostzegels' in de la heeft liggen, kan die nog tot 1 november gebruiken. Meer dan 11 jaar na de invoering van de euro worden de oude zegels ongeldig, meldt PostNL.

Nederland is een van de weinige eurolanden die nog postzegels met de oude valuta accepteren. Daar is voor gekozen om consumenten de kans te geven hun voorraden op te maken. Onder anderen Duitsers, Spanjaarden, Portugezen en Ieren moesten hun brieven onmiddellijk na de invoering in eurozegels frankeren.

Volgens PostNL worden er steeds minder guldenzegels geplakt, maar wordt het verwerken ervan niet goedkoper. Sorteermachines moeten de oude postzegels technisch kunnen controleren. Door de oude zegels niet meer te accepteren, wordt de verwerking van post en pakketten goedkoper en eenvoudiger.

Prullenbak

Vorig jaar is voor 2 miljoen euro aan guldenzegels geplakt. PostNL schat dat er nog tussen de 20 en 200 miljoen oude postzegels in omloop zijn. Het aantal ligt vermoedelijk dichter bij de 20 miljoen, maar het is lastig schatten omdat een deel van de zegels is verdwenen in de prullenbak of een album, zegt PostNL.

Mensen die een pakket of brief met oude zegels willen versturen, moeten berekenen hoeveel eurocent hun zegels waard zijn. Ze kunnen meerdere zegels plakken en die aanvullen met speciale bijplakzegels van bijvoorbeeld 2 of 5 cent.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl