NOS NieuwsAangepast

Megasubsidie voor grafeenproject

De Europese Commissie looft twee subsidies van een miljard euro uit voor hersenonderzoek en voor het onderzoek naar het koolstofmolecuul grafeen. Het zijn de grootste onderzoekssubsidies in de geschiedenis van de Europese Unie.

Grafeen is een plat molecuul dat elektriciteit veel beter geleidt dan koper en 100 tot 300 keer zo sterk is als staal. Het wordt gezien als de oplossing om allerlei ict-middelen te verbeteren. De Russisch-Nederlandse natuurkundige André Geim kreeg in 2010 de Nobelprijs voor Natuurkunde voor zijn onderzoek naar grafeen.

Volgens de Europese Commissie is grafeen voor de 21e eeuw wat plastic was voor de 20e eeuw. De nu uitgeloofde subsidie van een miljard euro gaat naar 126 onderzoeksgroepen uit 17 Europese landen.

Concurrerend

Het andere beloonde project heet 'Human Brain' en is ook een samenwerking van meer dan 100 onderzoeksgroepen. Geprobeerd wordt om een model te maken van het menselijk brein. Volgens de Europese Commissie kan onder meer de medische wetenschap hiervan profiteren.

Eurocommissaris Kroes wil met de toekenningen ervoor zorgen dat Europa op tal van gebieden concurrerend blijft. "We laten zien dat we ambitieus zijn en in Europa het beste onderzoek op poten kunnen zetten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl