NOS NieuwsAangepast

'Bibliotheek Timboektoe verwoest'

De opstandelingen in Mali hebben op hun vlucht uit Timboektoe een bibliotheek in brand gestoken. Dat heeft burgemeester Ousmane Halle van Timboektoe gezegd.

In de bibliotheek, die onder meer betaald is door Zuid-Afrika, lagen volgens hem duizenden historische documenten van onschatbare waarde. De burgemeester kon niet zeggen hoe ernstig het gebouw beschadigd is en hoe groot de schade aan de collectie is. Hij is zelf niet in de stad, maar in Bamako, de hoofdstad van Mali. Hij kreeg het nieuws over de brand van een medewerker die gisteren terugkeerde naar Timboektoe.

Islam

De islamitische strijders van de rebellengroep Ansar Dine veroverden de eeuwenoude stad in april op de regeringstroepen. In de maanden daarna vernielden ze onder meer graven van soefistische heiligen. Volgens de extremisten is de verering in deze mausolea in strijd met de islam.

Malinese en Franse militairen hebben inmiddels de luchthaven van Timboektoe in handen. Ook de toegangswegen naar de stad zijn onder controle van het leger. De rebellen boden geen weerstand. Waarschijnlijk hebben ze zich teruggetrokken in de woestijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl