NOS NieuwsAangepast

'Deze week nog oplossing voor Fyra'

"Er komt deze week nog een oplossing voor het uitvallen van de Fyra." Dat beloofde de topman van het Belgische spoorbedrijf NMBS vandaag tijdens een parlementaire hoorzitting in Brussel. Ook NS-topman Bert Meerstadt onderschrijft dat. "Eind deze week ligt er een concreet plan op tafel", zei hij.

De snelle Fyra-verbinding werd deze maand geschrapt. Staatssecretaris Mansveld had de spoorbedrijven tot eind deze week gegeven om met een goed alternatief voor de reizigers te komen.

Beide spoorbedrijven hopen dat de problemen met de Fyra binnen drie maanden zijn opgelost. Volgens de contracten heeft de Italiaanse fabrikant recht op die periode om de treinen te verbeteren.

Intercity

Tijdens de hoorzitting werd ook duidelijk dat een rechtstreekse intercityverbinding tussen Amsterdam en Brussel over normaal spoor mogelijk is. In de bestaande dienstregeling is volgens de spoorbeheerder 16 keer per dag ruimte om van of naar Den Haag te reizen. Om de verbinding door te trekken naar Amsterdam moet de dienstregeling worden aangepast.

ProRail onderzoekt in opdracht van de NS en de Belgische NMBS de mogelijkheden van een directe verbinding met Brussel.

De oude Beneluxtrein reed ook over het normale spoor, maar die werd vanwege de komst van de Fyra opgeheven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl