Erasmusprijs voor Habermas

Jürgen Habermas»
Jürgen Habermas Wolfram Huke / Wikimedia / cc-nb-sa.3.0

De Erasmusprijs gaat dit jaar naar de filosoof en socioloog Jürgen Habermas. De 83-jarige Duitser krijgt de prijs omdat hij volgens de Stichting Praemium Erasmianum al ruim vijftig jaar een van de belangrijkste denkers op het grensvlak van sociologie, filosofie en politiek is.

Habermas is een vertegenwoordiger van de Duitse socialewetenschapsschool de Frankfurter Schule. In zijn oeuvre legt hij de nadruk op het belang van de dialoog en de menselijke waardigheid. Habermas heeft ook veel geschreven over de toekomst van Europa.

Optimistisch

Het werk van de Duitser sluit volgens de organisatie bij uitstek aan bij het thema 'De toekomst van de democratie' dat de Erasmusprijs dit jaar heeft. "Hij is scherp en kritisch in zijn analyses maar tegelijkertijd optimistisch over de toekomst van een democratisch Europa."

De Erasmusprijs wordt jaarlijks toegekend aan iemand die een belangrijke bijdrage heeft geleverd op cultureel, sociaal of sociaal-wetenschappelijk gebied. De prijsuitreiking aan Habermas is komend najaar. Hij krijgt 150.000 euro.

Deel deze pagina

Video en Audio

Meer video en audio