NOS NieuwsAangepast

Opnieuw zware smog in Peking

Opnieuw hebben de autoriteiten in Peking een alarm afgegeven vanwege hevige smog in de stad. Kinderen en ouderen wordt geadviseerd om binnen te blijven.

Volgens metingen van de Amerikaanse ambassade in Peking is de hoeveelheid fijnstof in de lucht momenteel gevaarlijk. Op een enkele dag na is de luchtkwaliteit in de Chinese hoofdstad al wekenlang belabberd. Twee weken geleden werd door de Amerikanen op de smogindex een niveau van 800 gemeten, terwijl 510 als maximum geldt. De metingen van autoriteiten in Peking vallen steevast lager uit dan die van de Amerikanen in China.

Maatregelen van de Chinese overheid, zoals het sluiten van fabrieken en het verbannen van vrachtwagens uit de stad, hebben nog geen effect gesorteerd. De autoriteiten verwachten de komende dagen geen verbetering.

Vuurwerk

Begin februari wordt het Chinees Nieuwjaar gevierd, wat gepaard gaat met het afsteken van enorme hoeveelheden vuurwerk.

Zhou Shengxian, de directeur van het Chinese ministerie van Milieubescherming heeft vorige week geopperd om de hoeveelheid vuurwerk tijdens Chinees Nieuwjaar te beperken of het afsteken van vuurwerk zelfs helemaal te verbieden.

Of dat gebeurt, valt te betwijfelen. Vuurwerk kent een sterke traditie in China. Op Weibo, de Chinese variant van Twitter, krijgt Zhou wel bijval. Iemand die zichzelf Miao Peng noemt, schrijft: "Ik ben voor minder vuurwerk. Denk eens aan het milieu, voor je eigen gezondheid. Het vervuilt en het vernietigt het aanzien van de stad".

Vanwege de smog mogen scholieren in de zwaarst vervuilde wijken van Peking niet buiten gymmen en spelen. Sommige scholen hebben spandoeken opgehangen om ouders van kinderen te informeren.

Een regel voor sportclubs in Peking is dat activiteiten in de buitenlucht verboden zijn, zodra de index boven de 300 komt.

Mondkapje bruin

NOS-correspondent Karen Eshuis in Peking wilde zondag deelnemen aan een hardloopwedstrijd. De wedstrijd ging niet door. Tegen beter weten in ging ze met twee anderen toch een rondje rennen in Chaoyang Park. De andere lopers droegen een mondkapje, waarvan de filters na een paar kilometer al bruin werden. "Zo zien mijn longen er nu dus ook uit."

Een dag na het rondje van 8 kilometer voelt Eshuis zich nog steeds beroerd, alsof haar hoofd vol watten zit, en klinkt haar stem als die van een rokende whiskydrinker.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl