NOS NieuwsAangepast

Nederlands lab Antarctica geopend

Op Antarctica is het eerste Nederlandse onderzoekslaboratorium officieel geopend. In het lab zal onderzoek worden gedaan naar klimaatverandering.

Bij de opening waren vertegenwoordigers van onder meer de ministeries van Buitenlandse Zaken en Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen.

Prins Willem-Alexander had voor de aanwezigen een videoboodschap. De kroonprins bracht een paar jaar geleden een bezoek aan de basis op de Zuidpool, die toen nog voornamelijk Brits was.

Succes

In zijn boodschap, in het Engels, wenste Willem-Alexander iedereen veel succes bij het verkrijgen van informatie "onder deze uitdagende omstandigheden". "Het vraagstuk waar jullie aan werken is ongelooflijk belangrijk, want we geven om deze planeet."

Het Dirck Gerritszlaboratorium is onderdeel van de Britse onderzoeksbasis Rothera. Zo'n vijftien Nederlandse wetenschappers zullen het laboratorium bemannen in de maanden dat het weer het toelaat. In hun onderzoek naar klimaatverandering kijken ze onder meer naar algen en ijzersporen in het opwarmende Antarctische zeewater. Er zitten ook Britse en andere buitenlandse onderzoekers in het lab.

Containers

Het Nederlandse lab bestaat uit vier containers. Die heten Blijde Boodschap, Liefde, Geloof en Hoop, naar vijf schepen (het vijfde heette Trouw) die in 1598 uit Rotterdam vertrokken om via Zuid-Amerika een handelsroute te zoeken naar Azië. Dirck Gerritszoon Pomp zou toen vanaf het schip de Blijde Boodschap als eerste Antarctica hebben gezien.

De opening stond eigenlijk gepland voor vrijdag, maar moest worden uitgesteld omdat de Nederlandse delegatie vertraging had opgelopen. De groep zat twee dagen vast in Chili: het waaide op Antarctica te hard om er met een klein vliegtuigje naartoe te vliegen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl