NOS NieuwsAangepast

Medvedev: macht Assad tanende

De kans dat de Syrische president Assad aan de macht kan blijven wordt volgens de Russische premier Medvedev elke dag "kleiner en kleiner".

Medvedev doet die uitspraak in een uitgeschreven interview met CNN, dat zijn medewerkers hebben vrijgegeven. Het is het duidelijkste signaal tot nu van Russische kant dat Assads dagen als leider van het Syrische regime zijn geteld. Rusland is van oudsher een belangrijke bondgenoot van Assad.

Onderhandelen

De premier herhaalde wel dat Assad en de opstandelingen met elkaar om de tafel moeten. Ook zei Medvedev opnieuw dat de Syriërs zelf moeten besluiten over het al dan niet aanblijven van Assad. "Niet Rusland, niet de Verenigde Staten, niet welk land dan ook."

"De taak voor de VS, de Europeanen en de regionale bevoegdheden is om de partijen te laten onderhandelen. En niet gewoon eisen dat Assad moet gaan en dat hij dan wordt geëxecuteerd, zoals Kadhafi. Of op een stretcher de rechtbank in gedragen wordt, zoals Mubarak."

Moskou heeft drie resoluties van de VN-Veiligheidsraad geblokkeerd die Assad moesten bewegen om af te treden of het bloedvergieten te stoppen. Maar de Russen hebben ook afstand genomen van Assad door te zeggen dat ze hem niet overeind zullen houden of asiel zullen aanbieden.

Gewapende opstand

De onrust in Syrië begon 22 maanden geleden met straatprotesten die uitgroeiden tot een gewapende opstand tegen het bewind van Assad. Inmiddels zijn in de burgeroorlog ruim 60.000 mensen omgekomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl