NOS SportAangepast

Vierde titel Djokovic in Melbourne

Novak Djokovic heeft voor de vierde keer de Australian Open in Melbourne gewonnen.

De kampioen van 2008, 2011 en 2012 rekende in de finale af met Andy Murray: 6-7 (2), 7-6 (3), 6-3, 6-2.

Djokovic is nu de eerste speler in de 'open era' die het toernooi drie keer op rij weet te winnen. Jack Crawford (1931-1933) en Roy Emerson (1963-1967) slaagden daar voor het proftijdperk ook al eens in.

De 25-jarige Serviër versloeg Murray voor de elfde keer in achttien duels. Hij klopte hij de Schot in Melbourne in 2011 in de eindstrijd en in 2012 in de halve finales, maar Murray zegevierde vorig jaar in de finale van de US Open.

Veertje

In de eerste set won Murray zijn eerste twee games op love, maar daarna had hij moeite om zijn servicegames te winnen. De Schot werkte vijf breakpoints weg, waarna hij in de tiebreak opeens keihard toesloeg:7-2.

Djokovic keek vervolgens direct tegen drie breekkansen aan. De Serviër werkte die weg, maar had het ook daarna lastig. Hij worstelde met zijn forehand en was vaak net iets te laat bij de bal.

In de tiebreak gooide een veertje roet in Murray's eten. De Schot was tussen een eerste en tweede service afgeleid, sloeg een dubbele fout en kon de schade tegen een ontketende Djokovic niet meer repareren.

Fitter

De eerste twee sets namen twee uur en een kwartier in beslag en de Schot, die een vijfsetter tegen Roger Federer in de benen had en ook nog eens van een rustdag minder mocht genieten dan Djokovic, kreeg te maken met fysieke ongemakken. Hij liet zich behandelen aan blaren en had last van een hamstring.

Djokovic, die net als Murray constant een geïrriteerde indruk maakte, rook bloed. Hij maakte steeds minder fouten, zette Murray vol onder druk en won na een break op 4-3 de derde set. In de vierde set speelde Djokovic fantastisch en had de verliezend finalist van 2010 en 2011 niets meer in te brengen.

"Dit is ongelooflijk. Het is heel bijzonder om tennisgeschiedenis te schrijven. Dit is absoluut mijn favoriete toernooi", aldus Djokovic nadat hij wederom de Norman Brookes Challenge Cup in ontvangst had genomen. Van de zes grandslamtitels die hij op zijn naam heeft staan, veroverde 'Nole' er vier Down under.

Blaren

Murray ontkende dat de blaren zijn spel beïnvloedden. "Ik heb de afgelopen maanden het beste tennis in mijn loopbaan gespeeld. Finale op Wimbledon, goud bij de Spelen en de US Open gewonnen. Hier was ik er opnieuw dichtbij en heb hier wel Federer verslagen. Ik voelde me goed op de baan, dus ik ben heel positief."

Djokovic, die in de vierde ronde wankelde tegen de Zwitser Stanislas Wawrinka, prees zich gelukkig na weer een fraaie seizoensstart. "Murray en ik hebben weer het uiterste van elkaar geëist. Ik hoop dat we dit seizoen nog veel van deze mooie wedstrijden zullen spelen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl