NOS NieuwsAangepast

VS breidt steun aan Mali-missie uit

De Verenigde Staten hebben Frankrijk meer steun aangeboden voor de interventie in Mali. De Amerikanen gaan de Fransen helpen met tankvliegtuigen, waardoor de Franse straaljagers kunnen bijtanken in de lucht.

Ook stelt de VS militaire transportvliegtuigen beschikbaar.

Een anonieme Amerikaanse functionaris zegt tegen The Washington Post dat de Fransen een verzoek hadden gedaan om gebruik te kunnen maken van de tankvliegtuigen. Die zouden goed van pas komen in Noord-Mali, een uitgestrekt woestijnlandschap zo groot als de staat Texas.

'Substantieel'

Het besluit tot extra steun, door de Washington Post "substantieel" genoemd, zou volgen op een discussie binnen de regering van president Obama over de wettigheid van militaire steun aan Frankrijk bij de interventie in Mali.

Volgens de Amerikaanse wet mag de VS geen hulp bieden aan regimes die via een staatsgreep aan de macht zijn gekomen. De militaire leiders van Mali kwamen vorig jaar op gewelddadige wijze aan de macht.

Gao

Het Franse ministerie van Defensie meldde gisteren de herovering van Gao, de stad met de meeste inwoners van Noord-Mali. Daarbij zouden tientallen islamitische opstandelingen zijn gedood. De burgemeester van de stad, die naar Bamako was gevlucht, zou snel teruggebracht worden.

Een Malinese functionaris in Gao ontkende tegen persbureau AP dat de stad volledig was bevrijd. De Fransen zouden alleen het vliegveld, een belangrijke brug en omliggende wijken in handen hebben. Een woordvoerder van het Franse ministerie van Defensie in Parijs zei in een reactie dat de bevrijding van Gao nog in gang is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl